top of page

Träningspyramid

När du ska börja träna är det lätt att tänka att träning är de där riktigt svettiga passen på gymmet eller att springa fort i motionsspåret men träning är så mycket mer än så och jag tror att det kommer bli mycket lättare att komma igång om du börjar i rätt ände.


Jag brukar tänka på träning som en pyramid. Där botten på pyramiden består av lågintensiva aktiviteter som exempelvis promenader, lugna cykelturer, trädgårdsarbete, lugn yoga och att storstäda huset.


I mitten av pyramiden finns den medelintensiva träningen som exempelvis cykling, pilates, medelintensiv styrketräning, lugn löpning och tuffare yoga.


På toppen av pyramiden finns den intensiva träningen som exempelvis HIIT, springa intervaller, gå i trappmaskinen, tung styrketräning och skidåkning.


Vad som räknas som hamnar i de olika delarna av pyramiden beror mycket på hur mycket du är van vid att träna, exempelvis kan promenader för någon både hamna i mitten och toppen av pyramiden medan för någon annan kan ett lugn löptur hamna i pyramidens botten. En del träningsformer kräver en hel del teknik för att kunna få ut mesta möjliga av dem. Jag är en helt okej simmare men inte så bra att jag kan ta ut mig ordentligt när jag simmar. Så för mig hamnar simning i botten på pyramiden men för någon som är en duktig simmare kan simning både hamna i mitten och högst upp i pyramiden.


Så om vi ser på träningen som en pyramid innebär det att det som vi ska göra mest av är det som ligger i botten och det är där vi måste börja för att bygga en stabil grund. Den typen av träning ska du kunna utföra varje dag. Du börja med så lite som fem minuter om dagen och sen jobba dig långsamt uppåt tills du är uppe i åtminstone 30 minuter om dagen. För att sänka tröskeln till den här typen av aktiviteter kan du tänka på att det inte behöver bli svettigt och du behöver därför inte byta om eller duscha om du inte vill.


När du har en stabil grund att stå på kan du börja lägga till medelintensiv träning börja med en gång i veckan och det behöver inte vara så långt och sen kan du öka mängden medelintensiv träning tills du kommit upp i tre pass i veckan.


Efter det kan du lägga in lite högintensiv träning. Du behöver inte träna fler pass i veckan bara för att du ska få in högintensiv träning också utan det går utmärkt att exempelvis avsluta träningspassen med högintensiv träning.


Om det känns överväldigande för dig att träna så här mycket kom ihåg att all fysisk aktivitet är bättre än ingen och vissa perioder i livet är inte möjligt att få till så mycket träning och det är helt okej.


Vill du träna mer än så här är det fritt fram. Det allra flesta av oss kommer aldrig komma upp i så stora träningsvolymer att vi behöver oroa oss för att träna för mycket.


0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page