top of page

Smörgås till middag

Jag kan inte ens räkna alla gånger som jag suttit på jobbet och hört hur någon kollega känner sig stressad över att hen måste hinna hem och laga middag till barnen innan kvällens träning. För det duger ju inte med bara smörgås till middag.


Det vill jag säga att det gör det visst. Precis som med vilket annat livsmedel som helst kan du bygga en balanserad måltid kring bröd. Självklart är det bra att välja ett grövre bröd gjort på fullkorn som innehåller gott om fiber men det är inget måste för att måltiden ska bli hälsosam. Precis som jag tidigare beskrivit använder jag min av fyra byggstenar när jag vill komponera ihop en välbalanserad måltid. Byggstenarna består av kolhydrater, protein, fett och frukt/grönsaker.


Här är några exempel på hur jag skulle bygga en middag kring bröd.


Det första är kanske det som jag ser som den mest klassiska frukostkombinationen men som funkar vilken tid på dygnet som helst. Smörgås med valfritt pålägg, i det här fallet hade jag hummus men så gott som vilket pålägg som helst fungerar i den här situationen. Smörgåsen kan du med fördel toppa med valfria grönsaker eller frukt om du hellre vill ha en söt smak. Till det har jag yoghurt, helst naturell som jag toppar med frukt eller bär och granola, flingor eller müsli. Slutligen har jag ett ägg vid sidan om. Äggen kan du ha kokat i förväg om du vill slippa använda spisen till middagen.


Kolhydrater får du i brödet, granolan och frukten, proteinet från yoghurten och ägget och eventuellt från pålägget beroende på vad du väljer, fett finns i ägget, yoghurten och eventeullt i pålägget och slutligen har du en frukt och grönt i yoghurten och eventuellt grönsaker på smörgåsen.
En annan favorit kräver lite tid vid spisen men går också fort, under 10 minuter. Du behöver. För en portion behöver du:

  • 2 skivor bröd

  • 2 ägg

  • 1 näve spenat

  • 1 vitlöksklyfta

  • Smör till stekning och på smörgåsen

  • Salt

Lägg smör, krossad vitlök och spenat i stekpannan till vitlöken fått lite färg. Fördela i två högar och knäck ett ägg över varje hög. Stek ägget så som du vill ha det. Bred smör på två bröd och lägg ett ägg på varje. Klart!


Här får du precis som innan i dig kolhydrater från brödet, protein i ägget, fett från ägget och smöret och grönsaker i form av spenaten.
12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page