top of page

Självuppfyllande profetia

Hur går din inre dialog när du vill uppnå någonting?

  • Jag borde träna oftare men jag har så mycket att göra just nu så det kommer säkert inte bli av.

  • Jag äter alltid upp hela chipspåsen när jag väl har börjat.

  • Jag kommer aldrig orka spring ett varv i elljusspåret.

  • Jag köper alltid med mig godis från affären.

  • Jag kommer vara så trött när jag kommer hem från jobbet att jag inte kommer orka gå till gymmet.

Känner du igen dig? Tyvärr är det många utav oss som har en väldigt negativ ton när vi pratas med oss själva. Inte nog med att allt känns lite tråkigare, det vi säger har också en tendens att bli en självuppfyllande profetia. Jag säger inte att du kommer klara allt bara du börjar tänka positiva tankar men det är en nödvändig förutsättning att du tror på dig själv för att du ska kunna lyckas. Så vad skulle hända om du istället säger till dig själv?

  • Idag har jag planerat in en halvtimme i kalendern för träningen för att bli säker på att den ska bli av.

  • Idag ska bli den första gången som jag lyckas med att bara äta chipsen jag häller i skålen.

  • Idag ska jag springa så länge jag kan i elljusspåret.

  • Idag ska jag bara köpa det som står på inköpslistan och jag ska ge mig själv förutsättningar att göra det genom att äta mellanmål innan jag handlar.

  • Idag kommer jag ha tillräckligt med energi för att gå till gymmet.

Det är ingen garanti att du kommer lyckas första gången bara för att du pratar i mer positiva ordalag så bli inte för hård mot dig själv om det inte går men dina förutsättningar att lyckas blir betydligt större om du tror på dig själv.


Vad talar du om för dig själv att du inte kommer klara av? Hur skulle du kunna prata med dig själv istället?


1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page