top of page

Mat för kropp och själ

När vi pratar om mat blir det ofta svart eller vitt, antingen är maten hälsosam eller ohälsosam. När vi har ätit hälsosamt så har vi varit duktiga och när vi ätit ohälsosamt så har vi varit dåliga och det dåliga samvetet kommer krypande. Kanske känner du att du behöver träna ett extra pass eller att imorgon ska du vara extra duktig och bara äta hälsosam mat.


Jag skulle vilja erbjuda dig ett annat sätt att se på det hela. Istället för att dela upp det i hälsosam och ohälsosam mat delar jag upp det i mat för kroppen och själen. Mat för kroppen är det som är bra för kroppen genom att det bidrar med vitaminer, mineraler, hälsosamma fetter, fibrer, protein, med mera. Mat för själen är mat som jag äter bara för att det är gott som exempelvis glass, choklad eller fikabröd.


Självklart betyder inte det här att mat för kroppen inte kan smaka gott. Det jag vill komma till är att du ska kunna äta den "ohälsosamma" maten utan dåligt samvete. Den kan ha en plats i en välbalanserad livsstil. Genom att acceptera att det är okej att äta alla typer av livsmedel utan dåligt samvete men i olika mängder kommer det att bli lättare att göra en förändring som håller över tid. För mig har en viktig del varit att sluta värdera mat som bra eller dåligt och för att göra det var jag tvungen att sluta använda värdeord när jag pratade om olika livsmedel.


2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page