top of page

Laga mat efter säsong

Ett enkelt sätt att spara pengar samtidigt som du äter både gott och hälsosamt är att äta frukt och grönsaker i säsong. De är ofta både billigare och smakar mer.


Här vill jag dela med mig av ett par recept som låter säsongens frukter och grönsaker glänsa.


Det första är ett traditionellt frukostrecept men som du kan äta när som helst på dagen. Det är förmodligen mitt mest lagade havregrynsgrötrecept, nämligen min äppelgröt. Flera svenska äpplen är i säsong nu så som excempelvis Rubinola, Santana och Ingrid Marie. För att göra min äppelgröt behöver du:

  • 1 dl havregryn

  • 2 dl vätska (jag brukar använda 1dl mjölk och 1 dl vatten)

  • 0,5 tsk kanel

  • 1 msk lönnsirap (eller annan valfri sötning)

  • 1 msk hamapfrön

  • 1 äpple

  • 1 msk smör

  • 0,5 dl naturell yoghurt

Skär äpplet i små bitar. Smält smöret på spisen och lägg i äppelbitarna och kanelen. Stek tills äpplet mjuknat. Tillsätt resten av ingredienserna förutom yoghurten. Låt koka tills gröten fått önskad konsistens. Ta gröten från spisen och rör ner yoghurten. Sen är det bara att njuta av gröten. Jag brukar även toppa min med jordnötssmör.
Mitt andra recept fungerar som både lunch och middag nämligen rostade grönsaker. Jag använda potatis, motor och lök som alla är i säsong nu men det går att variera beroende på vad som är i säsong för tillfället. Mängden är inte så noga i det här receptet vilket gör det väldigt flexibelt.


Sätt ugnen på 200 grader. Skär dina rotfrukter och grönsaker i stavar eller klyftor. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ta en förpackning med färdigkokta bönor (eller flera om du ska laga mat till många) skölj av del och lägg dem på plåten. Du kan krydda med valfri kryddning som du gillar. Färdiga kryddmixer som exempelvis tacokrydda fungerar utmärkt. Min favorit är en blandning av paprikapulver, lökpulver och vitlökspulver. Jag använde 1 tsk av varje. Avslutningsvis toppar jag allt med olivolja, salt och peppar innan jag blandar allt på plåten och skickar in det i ugnen. Låt stå i ugnen i 15-20 minuter eller tills rotfrukterna fått fin färg och är mjuka. Servera sedan med valfri sås. Färdiga såser fungerar alldeles utmärkt, jag brukar välja en hummus men om du vill vara ambitiös går det alldeles utmärkt att göra en egen sås också.5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page