top of page

Klä dina kolhydrater


Socker och snabba kolhydrater får ditt blodsocker att skjuta i höjden för att sedan krascha en stund senare. Om det är möjligt är det bra att byta ut socker och snabba kolhydrater till något annat. Exempelvis att byta ut det ljusa brödet till ett fullkorns bröd eller godiset mot frukt.


Om vi går till oss själva har vi nog alla saker i vår kost som vi tycker att det känns helt okej att byta ut medan andra saker kan vi absolut inte tänka oss att vara utan.


Idag ska vi prata om de där livsmedlen som du inte vill byta ut, oavsett om det handlar om att du vill äta dem ibland eller varje dag för att känna dig tillfredställd. Att du känner dig tillfredställd efter att ha ätit är en viktig nyckel till att lyckas med en långsiktig förändring. Om du utesluter mat som du tycker är god är risken stor att du tillslut inte kommer klara av att hålla dig till den nya dieten och istället äter massor av den förbjudna maten. För att skapa en långsiktig förändring behöver all mat vara tillåten men i måttliga mängder.


Många, mig själv inkluderat, tycker att det är gott med mat som innehåller socker och snabba kolhydrater som exempelvis choklad, kakor, vitt bröd, pasta och söta flingor. Problemet när vi äter den här typen av mat är att den höjer blodsockret väldigt snabbt och att det sen sjunker lika snabbt igen. Vi blir hungriga och vill ha mer mat igen trots att det inte var särskilt längesen vi åt.


Det här är exempel på nakna kolhydrater, om vi istället klär på våra kolhydrater kommer du inte få samma topp i blodosckerkurvan och du kommer också stå dig längre. Så hur gör du för att klä på dina kolhydrater? Det gör du genom att kombinera de snabba kolhydraterna med protein, fett och/eller fibrer.


Hur ser det ut i praktiken?

  • En bit choklad eller en kaka kan kombineras med en handfull nötter och en frukt.

  • En tallrik med pasta och tomatsås kan kombineras med kyckling, riven ost och en näve ruccola.

  • Ett rostat bröd med nutella kan kombineras med bär och ett ägg.

Vad har du för mat som du som du absolut inte kan tänka dig att vara utan? Fundera på hur du skulle kunna göra den till en välbalanserad måltid som du kan stå dig på länge.


12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page