top of page

Att mäta framgång

Har du precis som jag haft som mål att gå ner i vikt och det enda som spelar någon roll är vilka siffror det står på vågen?


Viktnedgång är ett vanligt mål och fungerar för många som motivation till att träna mer och äta mer hälsosamt men det kan vara ack så nedslående när siffrorna på vågen slutar röra sig neråt fast du fortsätter träna och äta nyttigt. I vissa fall är det kanske en tillfällig platå som du tillslut kommer över medan i andra fall kanske din målvikt är lägre än vad din kropp tycker om att vara i.


Jag tänker inte tala om för dig att du inte ska ha som mål att gå ner i vikt. Det är din ensak att avgöra men det jag tycker du ska fundera på om det finns några fler sätt som du kan mäta framgång på så att du inte bara hänger upp dig på siffrorna på vågen. Även om du inte är intresserad av viktnedgång så kanske det finns mål här som skulle kunna motivera dig till en mer hälsosam livsstil.


Vi börjar med att titta på andra mål som också är kopplat till det estetiska. Varför kan det behövas andra mål än vikt? Problemet med att ha vikt som enda mått för att mäta framgång är att om du börjar bygga muskler kommer viktminskningen att stanna av även om du fortsätter minska i fettmassa. Därför kan andra mål vara kopplade till mått runt exempelvis midja eller lår alternativt att prova ett specifikt klädesplagg för att se hur det sitter. Då kommer du märka om kroppen fortsätter bli mindre även om siffrorna på vågen inte rör sig.


Det finns så mycket mer än det estetiska som hur pigg eller glad du är. Det är lite mer subjektivt men ett sätt att hålla koll på det kan vara att varje dag lista hur pigg eller glad du är på en skala från 1 till 5. Självklart kan det variera från dag till dag så försök att se mönster över tid exempelvis genom att summera ett snitt för varje månad eller vecka för att se om det blir någon skillnad.


Andra mål att sätta kan vara att klara av vardagen på ett enklare sätt exempelvis att du vill kunna orka bära in alla matkassar på en gång när du varit och storhandlat, att orka leka med barnen i lekparken en hel dag eller att orka cykla uppför hela den där jobbiga backen till jobbet.


Genomförandemål är en annan typ av mål, exempelvis att du ska promenera varje dag, ta cykeln till jobbet tre gånger i veckan eller att stretcha 10 minuter varje morgon. Den fungerar lika bra när det gäller mål kopplade till kosten. Som att äta frukt och grönt till varje måltid, bara köpa hämtmat en kväll i veckan eller att ta med dig matlåda till jobbet varje dag. Den här typen av mål är fantastiskt för att skapa rutiner och kan göra att många andra mål löser sig av sig själv. Ha gärna någonstans där du kan bocka av när du genomfört aktiviteten för att hålla koll på hur det går för dig.


Kanske finns det en fysisk utmaning som du vill klara av som att kunna springa ett varv på elljusspåret, att kunna lyfta xx kilo i marklyft eller att kunna nudda tårna.


Det här är bara några exempel andra mål än just viktnedgång. Vad har du för mål?


0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page