top of page

Ät på ett sätt som du kan hålla livet ut

Hur många gånger har du tänkt att imorgon ska jag börja äta hälsosamt så därför passar jag på att äta allt onyttigt idag? Jag lovar du är inte ensam men stanna upp och fundera på det här. Om din planerade nya diet eller livsstil, vad du än väljer att kalla det, är så strikt att du måste passa på att äta allt som älskar kvällen innan "ditt nya liv", hur kommer du då klara av att äta enligt den nya kosten? Kommer du klara av att äta så livet ut? Troligtvis inte.


Nu kanske några av er vill protestera. Du ska ju bara äta så här för att gå ner i vikt. När du nått din målvikt kommer du inte äta så här strikt längre. Det är sant att kosten du äter för att gå ner i vikt kommer inte vara exakt samma som den du äter för att vara viktstabil.


Om du börjar äta en ny kost är det mycket möjligt att du lyckas nå din målvikt eller så gör du inte det. Oavsett om du når din målvikt eller inte kommer du sannolikt inte äta så här för alltid och risken är stor att du faller tillbaka i din gamla kost och går upp de där kilona igen och kanske mer därtill. Känner du igen dig?


Prova istället att försöka hitta en kost som du tror att du kan hålla livet ut. Den kan troligtvis vara ganska lik den kost du äter idag men med en del tillägg och byten. Läs gärna några av mina andra blogginlägg för att få inspiration till hur det kan gå till. Men ska jag bara skicka med ett tips här så är det att lägg till minst en frukt eller grönsak till varje måltid.


När du efter en liten tids experimenterande hittat en kost som fungerar för dig och som du mår bra på samtidigt som du känner dig tillfredställd kan du börja fundera på kost för viktnedgång om det är av intresse för dig. Det kan du göra genom små förändringar som att exempelvis minska storleken på efterrätterna, äta mer grönsaker och protein samtidigt som du drar ner något på kolhydrater och/eller fett eller röra lite mer på dig. Hur du väljer att göra det är helt upp till dig. Min rekommendation är att du inte gör några allt för stora eller drastiska förändringar utan att även dessa förändringar är ganska små. Jag förstår om det känns tråkigt att viktnedgång ska ta så fruktansvärt lång tid men det är väl ändå bättre att bara behöva göra det en gång.


Kom ihåg det viktiga är inte vad som står på vågen utan det är att du har en balans mellan vad du äter, motion och tid för återhämtning. Det finns så många fler sätt att mäta framgång på, som exempelvis att du har mer energi eller mindre ont för att nämna några. Så även om du har andra mål än att gå ner i vikt så kan det finnas skäl till att fundera på vad du äter.


2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page