top of page

Ät färger

Du har säkert många gånger hört att det är bra att äta färgglad mat och det ligger något i det. Färgglad mat som frukt och grönsaker innehåller mycket näringsämnen och olika färger innehåller olika näringsämnen så det är bra att äta livsmedel med olika färger.


Här kommer några exempel på livsmedel i olika färger är men det finns förstås många fler.

  • Gul - gul tomat, gul paprika och mango

  • Orange - morot, sötpotatis och pumpa

  • Röd - tomat, röd paprika och jordgubbar

  • Lila/blå - rödkål, blåbär och björnbär

  • Grön - diverse sallader, ärtor och kiwi

Varför inte utmana dig själv med att äta minst ett livsmedel varje dag av de olika färgerna?


Att göra en sallad med regnbågens alla färger inte så svårt och går att kombinera på en mängd olika sätt. Jag valde att ha gul paprika, sötpotatis, tomat. rödkål och edamamebönor.

Sötpotatisen delade jag i kuber och kryddade med salt, peppar, paprikapulver och olivolja innan jag lät den rosta i ugnen i ungefär 20 minuter på 200 grader. Edamamebönorna tinade jag genom att låta dem ligga i kokande vatten i ett par minuter. Övriga grönsaker hackade jag bara upp och la i salladen. Förutom grönsaker hade jag också quinoa som jag kokade enligt instruktionerna på paketet plus att jag hade i en buljongtärning. Jag brukar ha en buljongtärning för fyra portioner (gör jag färre portioner går det utmärkt att dela buljongtärningen). När sötpotatisen och quinoan var klar var det bara att lägga allt på en tallrik. Jag valde att toppa min sallad men en färdig salladsdressing men du kan självklart göra din egen om du hellre vill det men kom ihåg att alltid inte måste vara lagat från grunden för att det ska räknas som en hälsosam måltid. Det är helt okej att ta genvägar. Till det hade jag också lite vitlökskrutonger.


Precis som för alla andra måltider jag gör vill jag bygga upp dem så att de består av fett, kolhydrater, protein och frukt/grönt.


Här fick jag fett i olivoljan och dressingen; kolhydrater från sötpotatisen och quinoan; protein från edamamebönorna och quinoan samt massa grönsaker i form av paprika, sötpotatis, tomat, rödkål och edamamebönorna.


En sallad i regnbågens alla färger går att komponera ihop på en mängd olika sätt. Du kan välja om den bara ska bestå av råa grönsaker eller om du vill ha en varm sallad. Jag personligen tycker bäst om det när det är en mix av varm och kallt och en mix av texturer men du gör det som du tycker bäst om.3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page